Η Θεσσαλονίκη, παλιά: Ο Φάρος της Νέας Παραλίας

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012


Η Νέα παραλία αποτελεί ένα απ’τα πιο επισκεπτόμενα και αγαπημένα μέρη των Θεσσαλονικέων, και αρκετοί τη χρησιμοποιούν είτε για τη μετακίνηση τους με τα πόδια ή το ποδήλατο στο κέντρο της πόλης, είτε για την καθημερινή τους βόλτα, καθώς η κοντινή επαφή με τη θάλασσα θεωρείται κατά πολλούς ευεργετική.
Περπατώντας κατά μήκος της νέας παραλίας, και φθάνοντας περίπου στο μέσον της απέναντι από το σημερινό Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, συναντά κανείς τους δύο ναυτικούς ομίλους, τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Θεσσαλονίκης, και τον Όμιλο Θαλασσίων Αθλημάτων. Πολλοί θα έχουν απολαύσει τον καφέ τους σε μια από τις δύο γνωστές καφετέριες της προκυμαίας, όμως λίγοι θα έχουν παρατηρήσει ένα κτίριο που βρίσκεται ανάμεσα στους δύο ομίλους.
Το συγκεκριμένο κτίριο έχει τη δική του ιστορία αφού στεγάζει το φάρο, που για περίπου 50 χρόνια διευκόλυνε τη ναυσιπλοϊα στο Θερμαϊκό κόλπο, σε εποχές που δεν υπήρχαν οι σημερινές ηλεκτρονικές μέθοδοι ναυσιπλοϊας. Μάλιστα ο συγκεκριμένος φάρος αποτελεί ένα από τα τελευταία κατάλοιπα της παραλίας της Θεσσαλονίκης, όπως αυτή ήταν προτού γίνει το μπάζωμα της, και περιλάμβανε μια δαντελωτή ακτογραμμή με μικρούς κολπίσκους και αποβάθρες. Άλλωστε για τους περισσοτέρους είναι οικεία η σημερινή της μορφή, και μέρη της παραλίας όπου βρισκόντουσαν οι Θεσσαλονικείς αποτελούν πλέον αναμνήσεις παλαιοτέρων γενεών. Σύμφωνα με μαρτυρίες οι εργασίες για την ανέγερση του παραλιακού φάρου ολοκληρώθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 60, και τα σήματα που εξέπεμπε ήταν φωτεινά και ηχητικά(ραδιοφάρος). Όταν υπήρχε πυκνή ομίχλη και έμπαιναν σε λειτουργία οι σειρήνες του φάρου, ήταν τέτοια η ένταση τους σε ντεσιμπέλ που αναστατώνανε τις κοντινές οικίες.
Κοιτώντας τον χάρτη του Θερμαϊκού κόλπου θα παρατηρήσει κανείς πως εκατέρωθεν στις δύο μύτες του κόλπου, στον Αξιό και στο Αγγελοχώρι (Καράμπουρνο), υπάρχουν δύο αντίστοιχοι φάροι. Τα καράβια που προσέγγιζαν τον Θερμαϊκό κόλπο ακολουθούσαν το ηχητικό σήμα που εξέπεμπε ο ραδιοφάρος του Αξιού, έπειτα ακολουθούσαν το ηχητικό σήμα του ραδιοφάρου της Παραλίας, ώσπου να εισέλθουν με ασφάλεια στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Για πολλές δεκαετίες ο φάρος της σημερινής νέας παραλίας, φροντίζει για την ασφαλή είσοδο των καραβιών στο Θερμαϊκό κόλπο, που χαρακτηρίζεται από αρκετά αβαθή σημεία λόγω των εκβολών του Αξιού ποταμού. Πρίν μια δεκαετία και με την καθιέρωση των νέων τεχνολογιών ναυσιπλοίας μέσω της χρήσης του G.P.S., οι φάροι έπαψαν να λειτουργούν σα ραδιοφάροι, και εκπέμπουν μόνο φωτεινά σήματα, όπως αυτός της νέας παραλίας. Σήμερα είναι μόνο φωτεινός, και τα ηχητικά σήματα αποτελούν μια ανάμνηση για τους παλιότερους ναυτικούς.
Αρχές δεκαετίας του 60. Διακρίνεται ο φάρος στα δεξιά.
Πηγή ασπρόμαυρης φωτογραφίας Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Θεσσαλονίκης


Δημοσίευση σχολίου

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΚΕΙΜΗ ΚΡΥΩΝΑ

Welcome to Kimis Krionas Blog

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP