Η Θεσσαλονίκη παλιά: Τόπος εγκλήματος

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Σε μερικές εβδομάδες συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη δολοφονία του Βασιλιά Γεωργίου Α’ που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, στις 5 Μαρτίου 1913 (παλιό ημερολόγιο) και συγκλόνισε τόσο το πανελλήνιο όσο και την παγκόσμια κοινή γνώμη της εποχής.
Την ημέρα εκείνη ο Γεώργιος ο Α’ επέστρεφε στην έπαυλη Χατζηλαζάρου όπου διέμενε μετά από επίσκεψη εθιμοτυπίας σε γερμανικό πολεμικό που βρισκόταν στο λιμάνι, συνοδευόμενος μόνο από τον υπασπιστή του Φραγκούδη. Ο ίδιος είχε εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη από την ημέρα της εισόδου των Ελληνικών στρατευμάτων ώστε να επισημοποιηθεί η Ελληνική παρουσία, καθώς οι μάχες ακόμα εξελίσσονταν στα μέτωπα του Α’Βαλκανικού Πολέμου, και το χάσμα μεταξύ των τότε συμμάχων εντεινόταν για τη διανομή των εδαφών.
Στη συμβολή των σημερινών οδών Βασ.Όλγας-Αγ.Τριάδος ένας άγνωστος τον προσέγγισε από πίσω και τον πυροβόλησε στην πλάτη. Στο κομφούζιο που επακολούθησε ο τραυματισμένος βασιλιάς μεταφέρθηκε στο ιατρείο του Παπάφειου Ορφανοτροφείου ενώ ο δολοφόνος συνελήφθηκε από παρακείμενους άνδρες της Κρητικής Χωροφυλακής. Στο ιατρείο διαγνώσθηκε ο θάνατος του, ενώ ο δράστης Αλέξανδρος Σχινάς μεταφέρθηκε σε κοντινό αστυνομικό τμήμα Τα κίνητρα του δολοφόνου δεν έγιναν ποτέ γνωστά, καθώς φέρεται να αυτοκτόνησε μετά από μήνες πηδώντας από τον 2ο όροφο του κτιρίου όπου κρατείτο. Ενώ οι θεωρίες ποικίλλουν είτε αν έδρασε μόνος του, είτε αν ήταν πιόνι ενός οργανωμένου σχεδίου, και οι φάκελοι των ανακρίσεων καταστράφησαν ολοσχερώς μετά από 2 χρόνια κατά τη μεταφορά τους σε «ατύχημα».
Μερικά χρόνια νωρίτερα ο Γεώργιος Α’, είχε γλυτώσει από άλλη απόπειρα δολοφονίας όταν στις 14/2/1898 ενώ επέστρεφε από το Παλαιό Φάληρο, η άμαξα που επενέβαινε δέχθηκε τα πυρά 2 ανδρών. Από την ενέδρα ο ίδιος διέφυγε αλώβητος, ένας συνεπιβάτης τραυματίστηκε, ενώ οι 2 δράστες συνελήφθησαν και μετά από δίκη εκτέλεστηκαν.
Όμως στις 5 Μαρτίου 1913, θα γραφόταν ο επίλογος της ζωής του, που η μοίρα τον έφερε στα 1863 ως νεαρό πρίγκιπα Χριστιανό-Γουλιέλμο-Φερδινάνδο-Αδόλφο-Γεώργιο της μακρινής Δανίας να αναλάβει τα ηνία του μικρού βασιλείου της Ελλάδας μετά την έξωση του Όθωνα, και να αποτελέσει έτσι τον μακροβιότερο βασιλιά της Ελλάδας για μισό αιώνα.
Σήμερα στο μικρό πάρκο στη γωνία Βασ.Όλγας-Αγ.Τριάδος βρίσκεται η προτομή του Γεωργίου του Α’, μαζί με μια αναθηματική πλάκα που σηματοδοτεί εκτός της ημερομηνίας δολοφονίας το τέλος της περιόδου της ιδιότυπης βασιλείας του στη Θεσσαλονίκη. Επίσης η δολοφονία του, θα άνοιγε ένα σκοτεινό κεφάλαιο στην ιστορία της Θεσσαλονίκης, με πολιτικές δολοφονίες που θα συγκλόνιζαν την πόλη κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

Δημοσίευση σχολίου

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΚΕΙΜΗ ΚΡΥΩΝΑ

Welcome to Kimis Krionas Blog

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP