Ο Ισπανικός Εμφύλιος στον Κινηματογράφο

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Ελλάδα παρουσιάζουν το αφιέρωμα «Ο Ισπανικός Εμφύλιος στον Κινηματογράφο», από τηνΠέμπτη 7 έως την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010 στους νέους χώρους της Ταινιοθήκης στον Κεραμεικό και από τις 21 έως τις 27 Οκτωβρίου 2010 στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον.

Σε συνέχεια της περσινής επιτυχίας της 1ης Εβδομάδας Ισπανικού Κινηματογράφου «Εικόνες ενός ευρωπαϊκού ταξιδιού», η 2η Εβδομάδα Ισπανικού Κινηματογράφου έρχεται να επιβεβαιώσει το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού για την εθνική κινηματογραφία της χώρας αυτής, εξετάζοντας μέσα από το αφιέρωμα, από ισπανική κυρίως σκοπιά, τον Ισπανικό Εμφύλιο, που διήρκεσε από τον Ιούλιο του 1936 έως και τον Απρίλιο του 1939, και αποτέλεσε ένα γεγονός με τεράστιο αντίκτυπο παγκοσμίως.

Το αφιέρωμα «Ο Ισπανικός Εμφύλιος στον Κινηματογράφο» περιλαμβάνει 14 συνολικά ταινίες μυθοπλασίας -μεταξύ των οποίων οι 10 προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα-, ένα ντοκιμαντέρ κι αρχειακό υλικό από την περίοδο του εμφυλίου.

Προσκεκλημένος της 2ης Εβδομάδας Ισπανικού Κινηματογράφου είναι ο καταξιωμένος 63χρόνος ισπανός σκηνοθέτης Χοσέ Λουίς Κουέρδα (José Luis Cuerda), βραβευμένος παραγωγός των ταινιών Tesis και Οι άλλοι του Αλεχάντρο Αμενάμπαρ. Ο Χοσέ Λουίς Κουέρδα θα βρεθεί στην Αθήνα και θα προλογίσει την ταινία Η γλώσσα της πεταλούδας (Βραβείο Γκόγια Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου, 1999), που θα προβληθεί στην τελετή έναρξης του αφιερώματος.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα διοργανωθεί και μία συζήτηση την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου στις 18:00, όπου θα συμμετάσχει και ο προσκεκλημένος σκηνοθέτης.

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται επίσης σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ισπανίας στη Μαδρίτη (Filmoteca Española) και την υποστήριξη των εταιρειών διανομής PCV, Audiovisual και Carousel Films.

Δημοσίευση σχολίου

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΚΕΙΜΗ ΚΡΥΩΝΑ

Welcome to Kimis Krionas Blog

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP