Έχει και το νερό την ιστoρία του: Tο Συντριβάνι της Θεσσαλονίκης όπως δεν το είδατε ποτέ
Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010
το Συντριβάνι της Θεσσαλονίκης όπως δεν το είδατε ποτέ,
στη Ροτόντα, στις 7, 8, 9 και 10 Οκτωβρίου.
Το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Μακεδονικών και Θρακικών Σπουδών σε συνεργασία με την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων συμμετέχει στη δράση του ΥΠ.ΠΟ.Τ. “Περιβάλλον και Πολιτισμός 2010. Φωνές νερού μυριάδες” με την αρχαιολογική ταινία μικρού μήκους “Συντριβάνι, ο ήχος του νερού”.
Το Συντριβάνι, μνημείο αναφοράς για τη Θεσσαλονίκη, χτίστηκε το 1889, μετά την κατεδάφιση του ανατολικού τείχους, στο χώρο που βρίσκονταν η Κασσανδρεωτική πύλη. Ήταν δώρο του σουλτάνου Αβδούλ Χαμήτ προς τους Θεσσαλονικείς κι εντασσόταν, μαζί με άλλα έργα, σε μια προσπάθεια “εξωραϊσμού” της πόλης.
Έργο επιβλητικό, από λευκό μάρμαρο, με στοιχεία ύστερου μπαρόκ, δεν είχε μόνο διακοσμητικό χαρακτήρα, αλλά και πρακτικό: πρόσφερε πολύτιμο νερό για τους διαβάτες και τα ζώα. Τη δεκαετία του ’50 το Συντριβάνι που είχε στο μεταξύ στερέψει, απομακρύνθηκε στη διάρκεια έργων στην περιοχή. Αναστηλώθηκε με βάση το αυθεντικό σωζόμενο υλικό το 1977 από το Δήμο Θεσσαλονίκης. Η ιστορία του ταυτίζεται με την ιστορία του νερού στην Θεσσαλονίκη, αλλά και ως σημείο κομβικό και αναγνωρίσιμο από όλους, με τη νεώτερη ιστορία της πόλης.
“Συντριβάνι, ο ήχος του νερού”, αρχαιολογικό ντοκιμαντέρ
Διάρκεια: 8’ .00’’
Σενάριο-σκηνοθεσία: Eλένη Στούμπου-Κατσαμούρη, αρχαιολόγος-σκηνοθέτρια
Οργάνωση παραγωγής: Bασιλική Μισαηλίδου-Δεσποτίδου, αρχαιολόγος,
αν. Προϊσταμένη Α.I.Μ.Θ.Σ.
Παραγωγή: A.Ι.Μ.Θ.Σ., 2010
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου