3η Μπιενάλε Σύγχρονης Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011



Η 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με τον γενικό τίτλο «Παλιές Διασταυρώσεις-Make it new» συστήνεται στο κοινό από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τα τέλη Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. 

Η διοργάνωση της Μπιενάλε για το 2011 διαφοροποιείται από τις προηγούμενες, όχι μόνο ως προς το χώρο ενδιαφέροντός της και το χρόνο διεξαγωγής της, αλλά και ως προς τους φορείς που συμμετέχουν σε αυτή. Μετά την δημιουργία της «Κίνησης των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης» (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης), η 3η Μπιενάλε θα αποτελέσει την πρώτη από κοινού επίσημη προσπάθεια στήριξης του θεσμού από την Κίνηση, υπό την καθοδήγηση του ΚΜΣΤ, ώστε η συγκεκριμένη διοργάνωση να συνδεθεί ακόμη περισσότερο με την πόλη στην οποία διεξάγεται. Η Μπιενάλε πέρα από τα 5 Μουσεία θα συνεργαστεί επίσης και με άλλους πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς. Το πρόγραμμα της Μπιενάλε θα περιλαμβάνει εκθέσεις που θα αναπτύσσονται κυρίως στους χώρους των πέντε Μουσείων, αλλά και σε μη εκθεσιακούς χώρους και θα διακρίνεται σε Κεντρικό και Παράλληλο Πρόγραμμα. 

Το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013 του ΕΣΠΑ, έχει φορέα υλοποίησης το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης). 

Επιμελητές του κεντρικού προγράμματος της 3ης Μπιενάλε είναι ο Paolo Colombo (Ιταλία), η Mahita El Bacha Urieta (Λίβανος, Ισπανία) και η Μαρίνα Φωκίδη (Ελλάδα). Οι επιμελητές επελέγησαν από τα μέλη της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής της 3ης Μπιενάλε, την οποία απαρτίζουν η Catherine David (ιστορικός τέχνης-επιμελήτρια), η Maria Rosa Girace Pieralisi (Διευθύντρια Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης), η Jessica Morgan (επιμελήτρια σύγχρονης τέχνης), ο Γιάννης Κουνέλλης (καλλιτέχνης) και ο Ντένης Ζαχαρόπουλος (θεωρητικός τέχνης). Τη Γενική Διεύθυνση της φετινής διοργάνωσης έχει η Κατερίνα Κοσκινά, Πρόεδρος Δ.Σ. του ΚΜΣΤ, ιστορικός τέχνης, μουσειολόγος, στην οποία ανήκει και η πρόταση για τις Μπιενάλε 2011, 2013 & 2015. 

Τόσο η φετινή όσο και οι δύο επόμενες Μπιενάλε –οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2007-2013- θα εστιάσουν την προσοχή τους στην περιοχή της Μεσογείου, το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, και θα είναι επικεντρωμένες στη ευρύτερη περιοχή. Για την 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης η αραβική τέχνη και η τέχνη του Ισραήλ θα αποτελέσουν ειδικότερο θέμα, σύμφωνα με το πρόγραμμα “Σταυροδρόμι Πολιτισμών” του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για την πόλη της Θεσσαλονίκης το 2011. 

Οι εκθέσεις και οι δράσεις του κεντρικού και παράλληλου προγράμματος της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης καθώς επίσης το ιδεολογικό πλαίσιο των επιμελητών, οι συνεργαζόμενοι φορείς και οι χώροι διεξαγωγής των εκθέσεων θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στα τέλη Μαρτίου 2011, παρουσία των επιμελητών και μελών της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής.

Δημοσίευση σχολίου

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΚΕΙΜΗ ΚΡΥΩΝΑ

Welcome to Kimis Krionas Blog

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP