1.500 ποδήλατα έκαναν… φτερά την τελευταία διετία
Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011
Σε μάστιγα τείνει να εξελιχθεί η κλοπή ποδηλάτων στη Θεσσαλονίκη, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ομάδας ποδηλατιστών BikeRespect τα τελευταία δύο χρόνια έχουν κλαπεί από την πόλη περί τα 1.500 ποδήλατα.
2/3/2011Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Οι ποδηλάτες ανέφεραν το ζήτημα στη διοίκηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, σε συνάντηση που είχαν στα γραφεία του Αστυνομικού Μεγάρου, στη Μοναστηρίου. Στη διάρκεια της συνάντησης υπογραμμίστηκε ότι πρέπει να γίνει αφύπνιση των ποδηλατιστών στο θέμα των κλοπών ποδηλάτων. Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί 30 ποδήλατα τα οποία βρίσκονται σε αστυνομικά τμήματα και οι δράστες κλοπών που έχουν συλληφθεί ηλικιακά είναι 35-40 ετών. Το 2010 έχουν γίνει 284 καταγγελίες κλοπής, και σχηματίστηκαν δικογραφίες κατά 25 δραστών. Εκτιμάται πως τα κλεμμένα ποδήλατα διοχετεύονται προς Βουλγαρία, Αλβανία, Ρουμανία. Ιδιαίτερα μετά την πλήρη ένταξη της Βουλγαρίας στην Ε.Ε. στα τελωνεία πλέον δεν γίνεται έρευνα λόγω κοινοτικής νομοθεσίας.
Ο αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος Δημήτριος Παπαδόπουλος, διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της κίνησης BikeRespect ότι το θέμα των κλοπών ποδηλάτων και ο εντοπισμός των δραστών είναι στις άμεσες προτεραιότητες της αστυνομίας.
Επισημάνθηκε ότι είναι καλό οι νέοι ιδιοκτήτες ποδηλάτων, όταν αγοράσουν καινούργιο ποδήλατο, να σημειώνουν τον αριθμό πλαισίου και να το φωτογραφίζουν. Αυτά τα στοιχεία πρέπει να τα αναφέρουν σε περίπτωση κλοπής. Ο λόγος είναι ότι τα περισσότερα ποδήλατα, καθότι είναι τυποποιημένα, εναπόκειται στην κρίση του διοικητή του τμήματος κατά πόσο μπορεί να αποδώσει το κλεμμένο, εφόσον ο ιδιοκτήτης δεν έχει παραστατικό ή αριθμό πλαισίου.
Η αστυνομική διεύθυνση έκανε συστάσεις στην ομάδα ποδηλατιστών για τις οργανωμένες εκδηλώσεις ποδηλατιστών στην πόλη, οι οποίες γίνονται αιτία παρακώλυσης της κυκλοφορίας και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η ομάδα δεν καταλαμβάνει ολόκληρο το πλάτος του δρόμου παρά μόνο τη μία λωρίδα αυτού.
Επόμενες κινήσεις
Οι επόμενες κινήσεις της ομάδας BikeRespect, που αριθμεί πάνω από 3.000 μέλη ποδηλάτες, θα είναι
α) η καταγραφή και ανάρτηση στην ιστοσελίδα της των κλεμμένων ποδηλάτων που έχουν βρεθεί και βρίσκονται στα αστυνομικά τμήματα,
β) η σύνταξη τυποποιημένης φόρμας καταγγελίας κλεμμένων ποδηλάτων, σε συνεργασία της αστυνομίας και του νομικού της εκπροσώπου, με σκοπό την αποφυγή χρηματικής καταβολής του ποσού των 100 ευρώ για τη μήνυση,
γ) η αποστολή εξάρθρωσης κυκλώματος κλοπών ποδηλάτων και παράνομης εξαγωγής τους σε άλλη χώρα (την αποστολή εντοπισμού των δραστών θα διεξάγει η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με το BikeRespect σε άκρα μυστικότητα) και
δ) η υπενθύμιση των κανόνων καλής λειτουργίας των κρίσιμων μαζών στα μέλη που συμμετέχουν στις δράσεις της πρωτοβουλίας BikeRespect.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο διευθυντής Τροχαίας κ. Γιώργος Θάνογλου, ο διευθυντής άμεσης δράσης κ. Απόστολος Βασιλάκης και ο προϊστάμενος τμήματος δίωξης εγκλημάτων ζωής-κλοπών κ. Αντώνιος Τζιτζής.
Από την ομάδα BikeRespect παραβρέθηκαν ο ιδρυτής κ. Κώστας Συμελίδης, ο γραμματέας κ. Κρυωνάς Κείμης και ο νομικός σύμβουλος κ. Βίκτωρας Τσιλώνης.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου