Συνάντηση Bikerespect με την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011


Θέμα συζήτησης: Κλοπές ποδηλάτων
Τόπος: Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης
Ημερομηνία:28/2/2011

Παρόντες:

Από την Ελληνική Αστυνομία
-Υποστράτηγος Παπαδόπουλος Δημήτριος Γενικός Αστυνομικός Δ/ντής
-Δ/ντής Τροχαίας Θάνογλου Γεώργιος,
-Δ/ντής Άμεσης Δράσης Βασιλάκης Απόστολος,
-Προϊστάμενος Τμ. Δίωξης Εγκλημάτων Ζωής-Κλοπής Τζιτζής Αντώνιος
Από το BikeRespect:
-Συμελίδης Κώστας/ Ιδρυτής
-Κείμης Κρυωνάς/ Γραμματέας
-Βίκτωρας Τσιλώνης/ Νομικός Συμβουλος


Πρακτικά Συνάντησης

-Αναφέρθηκε ότι πρέπει να γίνει αφύπνιση των ποδηλατιστών στο θέμα των κλοπών ποδηλάτων
-Έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής 30 ποδήλατα τα οποία βρίσκονται σε αστυνομικά τμήματα.
-Εκτίμηση BikeRespect πως έχουν κλαπεί περί τα 1.500-2.000 ποδήλατα τα τελευταία 2 χρόνια καθώς κάθε ιδιοκτήτης έχει χάσει και από ένα.
-Οι δράστες κλοπών που έχουν συλληφθεί ηλικιακά είναι 35-40 ετών
-Το 2010-2011 έχουν γίνει 284 καταγγελίες κλοπής, και σχηματίστηκαν δικογραφίες κατά 25 δραστών.
-Τέθηκε το θέμα κατά πόσο ανταποκρίνεται η Αστυνομία στις κλήσεις ποδηλατιστών για κλοπές, και δόθηκε η απάντηση πως το θέμα είναι στις προτεραιότητες της Αστυνομίας, χωρίς να γίνει διάκριση.
 -Εκτιμάται πως τα κλεμμένα ποδήλατα διοχετεύονται προς Βουλγαρία, Αλβανία, Ρουμανία. Ιδιαίτερα μετά την πλήρη ένταξη της Βουλγαρίας στην Ε.Ε. στα τελωνεία πλέον δε γίνεται έρευνα λόγω κοινοτικής νομοθεσίας.
-Τα ποδήλατα πλέον δε χρειάζονται να φέρουν πινακίδες κυκλοφορίας, καθότι καταργήθηκε με Νόμο του 2007.
-Επισημάνθηκε ότι φωτογράφος-μέλος του BikeRespect που θα αναλάβει να φωτογραφίζει τα ευρεθέντα ποδήλατα θα πρέπει προτού προσέλθει στο Τμήμα  να συνεννοηθεί τηλεφωνικά με τον διευθυντή της Ασφάλειας.
-Αναφέρθηκε ότι καλό είναι, οι νέοι ιδιοκτήτες ποδηλάτων, όταν αγοράσουν καινούριο ποδήλατο, να σημειώνουν τον αριθμό πλαισίου και να το φωτογραφίζουν. Αυτά τα στοιχεία πρέπει να τα αναφέρουν σε περίπτωση κλοπής.
- Τα περισσότερα ποδήλατα καθότι είναι τυποποιημένα, εναπόκειται στην κρίση του διοικητή του τμήματος κατά πόσο μπορεί να αποδώσει το κλεμμένο, εφόσον ο ιδιοκτήτης δεν έχει παραστατικό ή αριθμό πλαισίου
-Το 2010 έχουν υπάρξει 19 νεκροί πεζοί από παραβάσεις του ΚΟΚ
-Σε σύσκεψη με δημάρχους και Σπ. Βούγια αναφέρθηκε πως οι ποδηλατόδρομοι υπολειτουργούν, και κυοφορούνται σκέψεις για ενδεχόμενη μελλοντική κατάργηση τους, καθώς στερούν μια λωρίδα κυκλοφορίας. Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο Δήμαρχος Κορδελιού
-Προτάθηκε η εκπαίδευση των ποδηλατιστών αστυνομικών, αλλά είναι θέμα εξέτασης από την Αστυνομική Διεύθυνση αν αυτοί θα ξαναβγούν στην παραλία το προσεχές διάστημα.
-Η αστυνομία μας έκανε συστάσεις για τις οργανωμένες εκδηλώσεις ποδηλατιστών στην πόλη οι οποίες γίνονται αιτία παρακώλυσης της κυκλοφορίας. Τους βεβαιώσαμε ότι η ομάδα μας εδώ και 3 χρόνια δεν καταλαμβάνει ολόκληρο το πλάτος του δρόμου παρά μόνο την μία λωρίδα αυτού.

Επόμενες κινήσεις BikeRespect:

-Καταγραφή και ανάρτηση στην ιστοσελίδα του BikeRespect των κλεμμένων ποδηλάτων που έχουν βρεθεί και βρίσκονται στα Αστυνομικά Τμήματα.
-Σύνταξη τυποποιημένης φόρμας καταγγελίας κλεμμένων ποδηλάτων σε συνεργασία της Αστυνομίας και του νομικού μας εκπροσώπου, με σκοπό την αποφυγή χρηματικής καταβολής του ποσού των 100 Ευρώ για την μήνυση. 
-Αποστολή εξάρθρωσης κυκλώματος κλοπών ποδηλάτων και παράνομης εξαγωγής τους σε άλλη χώρα. Την αποστολή εντοπισμού των δραστών θα διεξάγει η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με το BikeRespect σε άκρα μυστικότητα.
-Υπενθύμιση των κανόνων καλής λειτουργίας των Κρίσιμων Μαζών στα μέλη που συμμετέχουν στις δράσεις της πρωτοβουλίας μας. Πρέπει να κινούμαστε δύο-δύο και σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ.

Το Bikerespect στο Διαδίκτυο

Website
YouTube
Photos
Twitter
FanPage στο Facebook

Δημοσίευση σχολίου

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΚΕΙΜΗ ΚΡΥΩΝΑ

Welcome to Kimis Krionas Blog

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP