Από τη Γαλλία BELLE DU BERRY & DAVID LEWIS, Από τη Θεσσαλονίκη “Hava Mare Vatra Γη”

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010



Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010 
Από τη Γαλλία 
BELLE DU BERRY & DAVID LEWIS 
Από τη Θεσσαλονίκη 
“Hava Mare Vatra Γη” 
Συμμετέχουν : Χ Darawish – Lydia Filipovic – Πρώτες Γιορτές Jazza Slam 
Indie . Inly . Pixel & Δημήτρης Τσαλαρούγκας (Videoart-Stopmotion-Animation ) 
Μια συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης 

BELLE DU BERRY & DAVID LEWIS 
Η τραγουδίστρια Belle du Berry δεν έρχεται τυχαία στη Θεσσαλονίκη και το 22ο φεστιβάλ Εθνο-Τζαζ για να χαρίσει ένα «χαρούμενο περίπατο σε περίοδο κρίσης».
Με βήμα σταθερό κι αποφασιστικό, με μουσική γιορταστική αλλά συνάμα και με άποψη, όπου δεν υπάρχει χώρος για δισταγμούς.
Η swing ατμόσφαιρα που δημιουργείται από τα καλοπαιγμένα κομμάτια της μπάντας μας διηγείται τη νευρωτική συμπεριφορά της κοινωνίας, τις διακρίσεις, τις ψευτοπροφάσεις των κοινωνικών σχέσεων και τις μορφές σε πλήρη σύγχυση σε περιόδους κρίσης. Οι δυο διαπεραστικές φωνές, της τραγουδίστριας και του τρομπετίστα μας μεταφέρουν σ’ ένα μοναδικό καμπαρέ.
Ζυλιέν Κιαπώνε-Λουκέζι
Διευθυντής Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης

BELLE DU BERRY 
Η Belle du Berry, όπως το λέει και το όνομά της, μεγάλωσε στην περιοχή του Berry.
Μετά από σπουδές στον τομέα του κινηματογράφου στο Παρίσι, τραγουδάει με το σχήμα «Endimanchés» και «Champêtres de Joie» στο Berry Zèbre, ένα παλιό μυθικό κινηματογράφο στη συνοικία Belleville, στο τέλος της δεκαετίας του 80.
Συμμετέχει στο πρώτο Cabaret Sauvage το 1994-95 και ξεκινά την συνεργασία με τον David Lewis σαν ντουέτο, εμφανίζονται αρχικά σε μικρές παριζιάνικες σκηνές, του τύπου καμπαρέ, όπως η Erotica, το Opus café κλπ....
Από αυτές τις συνεργασίες δημιουργείται το συγκρότημα Paris Combo το οποίο γνωρίζει μεγάλη επιτυχία τόσο στη Γαλλία όσο και στον διεθνή χώρο.
Το δεύτερο CD τους "Living-Room" γίνεται χρυσός δίσκος και για δέκα διαρκή χρόνια περιοδεύουν με συναυλίες.
Τα ταλέντα της Belle πρόσεξαν και οι Philippe Découflé, Roger Planchon και Laurent Pelly και ζήτησαν τη συμμετοχή της σε διάφορες δημιουργίες που συνδιάζουν μουσική, θέατρο και κινηματογράφο.
Επίσης η Belle έγραψε κείμενα για τους Lokua Kanza και La Trabant.
Δισκογραφία :
Paris Combo -"Motifs" (2004),"Live" (2002),"Attraction" (2001)
"Living-Room" (1999),"Paris Combo" (1997)
"Et Vian en avant la zique " - Cd du spectacle (1999 Cannetti)
Compilation "sang neuf en 89 " avec les "Endimanchés (1989)
Maxi 45 t des PPI (1988)
DAVID LEWIS
Ο David Lewis γεννήθηκε στην Αυστραλία και ζει στη Γαλλία εδώ και 25 χρόνια.
Μετά από σπουδές μουσικής στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και στο Ανώτατο Κρατικό Ωδείο στο Παρίσι συνεργάζεται με τα συγκροτήματα : Manu Dibango και Arthur H et le Bachibouzouk Band και παρουσιάζει πολλαπλές δισκογραφικές δημιουργίες (Lokua Kanza, Guesch Patti, John Greaves, Higelin...) καθώς και περιοδείες στην Ευρώπη και στην Αφρική.
Συναντά την Belle du Berry το 1994 στο πρώτο Cabaret Sauvage στην Villette στο Παρίσι και αρχίζει μια δημιουργική συνεργασία η οποία θα συνεχιστεί με το συγκρότημα Paris Combo . 4 άλμπουμ και περιοδείες ανά τον κόσμο επί 10 χρόνια, με παραστάσεις σε δημοφιλείς χώρους όπως η αίθουσα Olympia, το Grand Rex, το Hollywood Bowl...
Παράλληλα δημιουργεί και διασκευάζει άλμπουμ για τους (Gianmaria Testa, Khaban', David Sire, Marc Perrone και Maurane) και δουλεύει για το θέατρο (Marc François, Noël Casale, Edith Scob).
Πρόσφατα διασκεύασε τίτλους για την Maurane στο τελευταίο της άλμπουμ "Nougaro ou l'espérance en l'homme".
Δισκογραφία:
Διασκευή/ενορχήστρωση
Belle du Berry & David Lewis - "Quizz" (2009)
Maurane - "Nougaro ou l'espérance en l'homme". (2009)
David Sire -"Bidule et l'Horizon" (2009)
Marc Perrone - "Les Petites Chansons de MP" (2007)
Khaban' - "A la santé des fous" 2003, "Un autre émoi" (2006)
Paris Combo - 4 albums studios et un live 1997-2005
Gianmaria Testa- Extra-Muros (1996) "Lampo" (1998)

Ενορχήστρωση:
Da Silva - "La Tendresse des Fous" (2009) 
Fraçois Morel - "Le Soir, des Lions" (2010)
Manu Dibango: "Wakafrica"(1994), Papa Groove, Négropolitaines 2 (1992)
Lokua Kanza - "Wapi Yo" et "3" (1998)
Arhur H - Bachibouzouk (1992), "Trouble Fête" (1996), Madame X (2000)
et des albums de Jacques Higelin, Jad Wio, Guesch Patti, Orchestre de la Lune, John Greaves, Tintamar' Orchestre, Da Silva...

Σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

“Hava Mare Vatra Γη” Η μουσική γιορτή
Hava: Αέρας (Τούρκικα), Vatra: Φωτιά (Σέρβικα), Mare: Θάλασσα (Ιταλικά),
Γη (Ελληνικά)

Δύο μπάντες και μία διεθνούς φήμης τραγουδίστρια μετατρέπουν τη σκηνή σε μια πλατεία συνάντησης ανθρώπων , ήχων, ρυθμών, πολιτισμών και τραγουδιών.
Παραδοσιακές μουσικές από Ιταλία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Τουρκία, Αφρική, Ελλάδα συναντούν και αναμειγνύονται με τσιγγάνικα, ρεμπέτικα και σύγχρονα τραγούδια

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:
X DARAWISH - LYDIA FILIPOVIC - ΠΡΩΤΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ –JAZZA SLAM
INDIE . INLY. PIXEL & ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΛΑΡΟΥΓΚΑΣ (videoart, stopmotion, animation)
X DARAWISH
Στράτος Διαμαντής (ακορντεόν-σύνθεση)
Έντσο Λεόνε (κιθάρα-σύνθεση)
Δημοσθένης Τσιάμης (φωνή)

ΠΡΩΤΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
Γιάννης Μιχαηλίδης (ερμηνεία, τζουράς, ηλεκ.κιθάρα),
Γιάννης Στολάκης (νταρμπούκα, νταούλι), Βασίλης Τσέλιος (τρομπέτα),
Γιώργος Παναγόπουλος (drums), Ηρακλής Ιωσηφίδης (κοντραμπάσο)

LYDIA FILIPOVIC (τραγούδι)
JAZZA SLAM (τραγούδι, ηλ.κιθάρα)

Lydia Filipovic
Η καριέρα της ξεκίνησε το 1990, όταν από το Βελιγράδι ήρθε στην Αθήνα αφήνοντας τη δουλειά της ως δασκάλα για να γίνει επαγγελματίας τραγουδίστρια.
Γνωρίστηκε με τον πιανίστα της τζαζ Γιώργο Κοντραφούρη και ακολουθώντας τη συμβουλή του άρχισε να μελετάει τζαζ μουσική .
Εγκαινίασε την καριέρα της στην τζαζ στο Μύλο της Θεσσαλονίκης, με ένα διεθνές κουαρτέτο το οποίο αποτελούνταν από τον Αμερικανό τρομπετίστα Jim Seely, τον Αργεντινό πιανίστα Dario Eskenazi, το Γάλλο μπασίστα Olivier Gatto και το Γάλλο ντράμερ Roger Biwandu.
Το 1993 εφυγε στη Γαλλια , χώρα με μακρά παράδοση στο χώρο της τζαζ , που της πρόσφερε αυτό που πραγματικά ζητούσε
Ζώντας για έξι χρόνια στο Παρίσι είχε τη δυνατότητα να δώσει παραστάσεις πλάι σε κάποιους από τους καλύτερους Γάλλους μουσικούς της mainstream σκηνής, όπως τους : Jean Loup Longnon, Carl Schlosser, Daniel Huck, Francois Laudet…, αλλά και της πιο σύγχρονης σκηνής, τους : Pierre de Bethmann, Pascal Gaubert, Barend Middlehoff….
To 1995 δημιούργησε ένα μουσικό γκρουπ με τον ντράμερ Steve Hass, τον μπασίστα Olivier Gatto και τον πιανίστα Vincent Bourgeyx και μαζί έδωσαν συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.
Κατά διαστήματα συμμετείχαν μαζί τους στο κουαρτέτο και κάποια μεγάλα ονόματα της νεοϋορκέζικης τζαζ σκηνής, όπως οι : Mark Turner, Eric Alexander, Derrick & Vincent Gardner, Craig Bailey, ROB Dixon, Kenny Rampton, Andy Farber…
Το 2000 εγκαταστάθηκε στο Μπορντώ, τότε ξεκίνησε το project “Nekada”. Βασισμένο σε γιουγκοσλαβικά λαϊκά τραγούδια το project αυτό συνδυάζει με έναν πολύ αυθεντικό τρόπο την αγάπη της για την τζαζ με τις ρίζες της.
Με μουσικούς διεθνούς φήμης όπως οι σαξοφωνίστες Sam Newsome & Mark Turner,τον πιανίστα Γιώργο Κοντραφούρη, τον μπασίστα Olivier Gatto και τον ντράμερ Jakubu Griffin ηχογράφησε ένα άλμπουμ γεμάτο δυνατές μουσικές στιγμές.
Εκτός από τους παραπάνω μουσικούς συμμετείχαν και οι David Patrois στο βιμπράφωνο και οι Benjamin Henocq , Νίκος Καπηλίδης στα ντραμς.
Σήμερα το “Nekada” αποτελείται από τους : Fred Borey στο σαξόφωνο, Camelia Ben Naceur στο πιάνο, Olivier Gatto στο μπάσο και Stefano Lucchini στα ντραμς.
Το 2005 παρουσιασε το project “Mediterraneo”. Σε αυτό τραγουδάει ελληνικά, γαλλικά, ιταλικά, ρουμανικά τραγούδια, καθώς και τραγούδια από το Μαυροβούνιο και την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας, με νέες τζαζ ενορχηστρώσεις του Olivier Gatto.
Το σχήμα “Mediterraneo” περιλαμβάνει τον διάσημο ντράμερ Billy Cobham, τον δεξιοτέχνη του καβάλ Theodosii Spassov, τον κιθαρίστα Inbar Fridman, την πιανίστα Camelia Ben Naceur και τον μπασίστα Olivier Gatto.
Το 2008 συνεργάζεται με το Εθνικό Θέατρο του Μπορντώ στη θεατρική παράσταση “Cargo Sofia-Bordeaux” . Την ίδια χρονιά κάνει την εμφάνισή της σε δύο δίσκους: του Γιώργου Κοντραφούρη, “Story teller”, Puzzle Music και του Guy Pople, “Viual Strangers”, Musica Universalis.
Η αυθεντική εκτέλεση του παραδοσιακού τραγουδιού από το Μαυροβούνιο “Tekla voda na valone”τραγουδισμένο από τη Lydia χρησιμοποιήθηκε για το τουριστικό διαφημιστικό τηλεοπτικό σποτ « Αυτή η γη είναι η πατρίδα μας», σε συνεργασία με την εταιρεία “Mapa” .
To 2009 υπέγραψε την πρώτη της δισκογραφική δουλειά με τη δισκογραφική εταιρεία Goraton (Μαυροβούνιο).
Το 2010 έκανε περιοδείες σε Ελλάδα, Γαλλία, Σερβία, Μαυροβούνιο. Συμμετείχε επίσης στο Vrshac Jazz Festival (Σερβία).

“Πρώτες Γιορτές”
οι «Πρώτες Γιορτές» είναι ένα project που έχει αφορμή και αφετηρία τη μουσική σε μια σύγχρονη πολυεθνική, βαλκανική παράσταση
Οι Πρώτες Γιορτές από το 2000 ως το 2005 λειτούργησαν ως ένα Φόρουμ
Μουσικών απ όπου πέρασαν πάνω από 40 μουσικοί, εκατοντάδες φίλοι και φίλες σε μεγάλο αριθμό δράσεων (συναυλίες, συμμετοχές, χάπενινγκ κ.α.) σε όλη την Ελλάδα.

Μουσικοί:
Γιάννης Μιχαηλίδης - ερμηνεία, ηλεκ.κιθάρα, τζουράς,
Γιάννης Στολάκης – νταρμπούκα, νταούλι, κρουστά
Βασίλης Τσέλιος – τρομπέτα
Γιώργος Παναγόπουλος - drums
Ηρακλής Ιωσηφίδης – μπάσο
Lydia Filipovic – τραγούδι

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Γιάννης Μιχαηλίδης: CD “Δύσκολα” 1997, CD “Next Big Thing” (συλλογή, Ποπ &
Ροκ-1998), CD “Πρώτες Γιορτές” (AnoKato Records-2005), CD “Ανταύγειες”
(συμμετοχή, AnoKato Records-2007), DVD “Πρώτες Γιορτές 2000-06” (2006)
Lydia Filipovic: CD “Nekada” 2002, CD Γιώργος Κοντραφούρης “The Story
Teller” (συμμετοχή, Puzzle Muzic-2007), CD Guy Popl “Virtual Strangers” (συμ.,
Musica Universalis-2007), DVD “Ova Zemlja Nam Je Dom” (Mapa-2008)

Γιάννης Μιχαηλίδης
Ο Γιάννης Μιχαηλίδης σπούδασε Μουσικολογία στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ.
Tα τελευταία χρόνια παρουσιάζει διάφορα project μουσικής σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, παίζει σε διάφορα σχήματα ως session μουσικός, διδάσκει μουσική.
Από νωρίς δημιούργησε και συμμετείχε σε διάφορα μουσικά σχήματα:
«Έξοδος 4» , «Ντουμ», «Το Στοίχημα» , «Άτια» , «Πρώτες Γιορτές» .
Το 2006 ξεκίνησε μαζί με άλλους συνεργάτες τα ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ, μια εταιρία διοργανώσεων εκδηλώσεων με έδρα τη Θεσσαλονίκη που ασχολείται
κυρίως με το ζωντανό δυναμικό της πόλης που δεν έχει ή επέλεξε να μην έχει πρόσβαση στο πολιτιστικό σύστημα. 
Έχει γράψει μουσική για την θεατρική παράσταση “η παρεξήγηση” του Albert
Camus του θιάσου ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ σε σκηνοθεσία Χρήστου Παπαστεργίου (1998), έπαιξε μουσική σε σειρά παρουσιάσεων της ποιητικής συλλογής του Παντελή Χλωρού “κουβαρίστρα από γραμμές των οριζόντων” (2005), ενώ συμμετείχε στη μουσικοθεατρική παράσταση “Βοτάνι-Βοτανάκι”, βασισμένη στην ΑΓΕΛΑΣΤΗ
ΠΟΛΙΤΕΙΑ των Χ. & Π. Κατσιμίχα σε σκηνοθεσία Π.Δεληνικόπουλου (2008-2010).
Παράλληλα έχει αρθρογραφία στην εφημερίδα ΕΠΟΧΗ (2000-2003) τα κείμενα του ετοιμάζονται να εκδοθούν.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
CD “Δύσκολα” 1997 (επανακυκλοφορία AnoKato Records-2005),
CD “Next Big Thing” (συμμετοχή με το τραγούδια “Ανάσες”, συλλογή, Ποπ & Ροκ-1998),
CD “Πρώτες Γιορτές” (AnoKato Records-2005),
CD “Ανταύγειες” (συμμετοχή με στίχους, ερμηνεία, ούτι, κλ.κιθάρα, AnoKato Records-2007),
DVD “Πρώτες Γιορτές 2000-06” (2006)
X- DARAWISH

Οι Ελληνοιταλοί X-DARAWISH, σαν σύγχρονοι δερβίσηδες, με 5μελή σύνθεση και εντυπωσιακή video art επένδυση, εντυπωσιάζουν, παρασύρουν και εκστασιάζουν στις ζωντανές τους εμφανίσεις έχοντας σαν σημείο αναφοράς μουσικά ιδιώματα της Μεσογείου..
Έχουν εμφανιστεί σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, έχουν δώσει αρκετές συναυλίες σε όλη την Ευρώπη και έχουν συμμετάσχει σε διάφορα φεστιβάλ όπως: Arrezo wave (1993, Ιταλία),Διεθνές φεστιβάλ της Βαβυλώνας (1993, Ιράκ), Festa del primo Maggio (1994, Ρώμη), Festival del cinema (1994, Βενετία), Carpino folk festival (1996, Ιταλία), Caterpillar festival (1998, Brisighella-Ιταλία), Γαία φέστιβαλ (1998, Θεσσαλονίκη), Dranouter folk festival (1999, Βέλγιο), Suoni del Mondo (2001, Riva del Garda-Ιταλία), Φεστιβάλ Άργους (2003), Festival Mediterraneo (2005, Conversano-Ιταλία), Musiche dal Mondo (2006, Foggia- Ιταλία), Festival del Gargano (2007, Mattinata-Ιταλία), ενώ έχουν μοιραστεί τη σκηνή με μουσικούς όπως ο Elvis Costello, o Bob Dylan, o Nick Cave, η Noa και o James Taylor , ενώ αντιπροσωπεύουν την Ελλάδα και την Ιταλία στην ίδια συλλογή με τους U2 .

Οι X DARAWISH ιδρύθηκαν στο Μπάρι της Ιταλίας το 1997.
Το 1997, ο Στράτος Διαμαντής με τον Έντσο Λεόνε άλλαξαν το όνομα σε
X DARAWISH. 
Ο πρώτος τους δίσκος «una ratsa μια φατσα» (fm1998) κυκλοφόρησε στην Ιταλία και σε όλη την Ευρώπη. Σ' αυτόν συμμετείχαν μουσικοί όπως ο Βασίλης Σαλέας στο κλαρίνο και ο Αντρέας Παπάς στα κρουστά
Το cd single τους Narghile' επιλέχτηκε από το Γαλλικό ραδιόφωνο RFI musique στη συλλογή Top of the European pops.

Στη σημερινή σύνθεση συμμετέχουν :

Στράτος Διαμαντής (ακορντεόν-σύνθεση), Έντσο Λεόνε (κιθάρα-σύνθεση), Δημοσθένης Τσιάμης (φωνή)

Φουαγιέ Μεγάρου
Ώρα έναρξης 1ης Συναυλίας 21.00
Ώρα έναρξης 2ης Συναυλίας 22.30
Τιμές εισιτηρίων 15 Ευρώ – Φοιτητικό – Μαθητικό 10 Ευρώ

Δημοσίευση σχολίου

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΚΕΙΜΗ ΚΡΥΩΝΑ

Welcome to Kimis Krionas Blog

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP