Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010


Πρόγραμμα Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης





Η αυλαία στο ΜΜΘ θα ανοίξει με ισπανικές μελωδίες, καθώς έχει προγραμματιστεί αφιέρωμα στο ισπανικό λυρικό τραγούδι με την Beatriz Jiménez: Seducción την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, στις 21.00, στο Φουαγιέ του ΜΜΘ (Συμπαραγωγή ΜΜΘ/ "45α Δημήτρια" - Αντιδημαρχία Πολιτισμού και σε συνεργασία με το Ελληνοϊσπανικό Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης "Φ. Γκ. Λόρκα"). Συμπράττει στο πιάνο ο Ricardo Estrada. Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την εμφάνιση των πρώτων συνθετών και τραγουδιών του μελωδικού ισπανικού τραγουδιού, γνωστού και ως copla. Τα τραγούδια αυτά, τα οποία ήταν έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή κατά το μεσοπόλεμο από σημαντικές ερμηνεύτριες, όπως η Lola Flores, η Concha Piquer, η Rocío Jurado, η Sarita Montiel και αγαπήθηκαν ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα, με τίτλοSeducción, θα ξεναγήσει το κοινό στην ιστορία της copla και της zarzuela.

Το σύνθημα για την έναρξη της μεγάλης γιορτής της τζαζ -το Έθνο- Τζαζ Φέστιβαλ- θα δοθεί μ' ένα ρεσιτάλ τζαζ μουσικής με τον πιανίστα Artur Dutkiewicz την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, στις 21.00 (Συμπαραγωγή ΜΜΘ /45α Δημήτρια – Αντιδημαρχία Πολιτισμού και σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας)

Με αφορμή τους εορτασμούς για το "Διεθνές Έτος Chopin", ο Artur Dutkiewicz θα παρουσιάσει Μαζούρκες που έχει συνθέσει ο ίδιος, επηρεασμένος από το Chopin και την παραδοσιακή μουσική της Πολωνίας, πάντα, όμως σε τζαζ ύφος. Ο αυτοσχεδιασμός, εξάλλου, που τόσο συχνά χρησιμοποιούσε ο Chopin, αποτελεί σημαντικό κομμάτι και της μουσικής του Artur Dutkiewicz, κινούμενος ανάμεσα στο ρομαντισμό και το rhythm & blues, έως και το ethnic στυλ.

Ακολουθεί η συναυλία του πολυβραβευμένου βιολίστα – μαέστρου Γιούρι Μπασμέτ σε μια σύμπραξη με τον σαξοφωνίστα Θεόδωρο Κερκέζο και την σύμφωνα με τον ξένο Τύπο "…ίσως η καλύτερη ορχήστρα του είδους της παγκοσμίως", "Moscow Soloists", την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, στις 21.00. στο (Συμπαραγωγή ΜΜΘ/ "45α Δημήτρια" - Αντιδημαρχία Πολιτισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα W. A. Mozart, M. Bruch, A. Glazunov, N. Paganini και P. I. Tchaikovsky.

Συνέχεια με την επετειακή συναυλία και την πανελλήνια πρώτη παρουσίαση του έργου του Γιώργου Κουμεντάκη που γράφτηκε ειδικά για τα 10 χρόνια Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, στις 21.00. Συμπράττουν ο πιανίστας Γιώργος–Εμμανουήλ και Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη.

Θα παρουσιαστούν εκτός από τα έργα “Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα Αρ. 5 σε Μι ύφεση μείζονα, Έργο 73, ("Αυτοκρατορικό")” του L. v. Beethoven και το “Scheherazade, Συμφωνική Σουίτα Έργο 35” του N. Rimsky-Korsakov και ένα έργο ειδική παραγγελία για τον εορτασμό του ΟΜΜΘ. Πρόκειται για “Το Ισοκράτημα ενός παιδιού” του Γιώργου Κουμεντάκη. Ο ίδιος εξηγεί ότι “Tο Ισοκράτημα ενός παιδιού είναι το τρίτο μιας νέας ομάδας έργων που ερευνούν το βυζαντινό ισοκράτημα (όρος της βυζαντινής μουσικής που σημαίνει τη μουσική συνοδεία της κύριας μελωδίας με το επίμονο "κράτημα" μιας και μόνο νότας), το καθηλωτικό ίσο, τη βάση που μας απογειώνει σε δρόμους μεταφυσικούς. Μια θεϊκή βάση που πάνω της οικοδομεί ο άνθρωπος την πνευματική του υπόσταση. Η θεμέλιος νότα κάθε αρμονίας. Το εν αρχή δημιούργημα. Μία στέρεη βάση για τις επόμενες γενιές. Πάνω του θεμελιώνεται μια ζωντανή ελληνική γιορτή που μοιάζει να κινείται επ' άπειρον, σε περιβάλλον κοσμογονικό”.

Γνωστά ονόματα της τζαζ και έθνικ σκηνής στήνουν μια γιορτή την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, στις 21.00, στο Φουαγιέ του ΜΜΘ. (Συμπαραγωγή του ΜΜΘ / "45αΔημήτρια" – Αντιδημαρχία Πολιτισμού στο πλαίσιο του 22ου Έθνο – Τζαζ Φεστιβάλ).

Το πρώτο μέρος της βραδιάς έχει τίτλο “Hava -Mare- Vatra- Γη” {“Hava: Αέρας (Τουρκικά), Mare: Θάλασσα (Ιταλικά), Vatra: Φωτιά (Σερβικά), Γη (Ελληνικά)”} .Δώδεκα μουσικοί και μια ερμηνεύτρια από τρεις χώρες παρουσιάζουν παραδοσιακές μουσικές από την Ιταλία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, την Τουρκία, την Αφρική και την Ελλάδα, αναμειγνύοντάς τις με τσιγγάνικα, ρεμπέτικα και σύγχρονα τραγούδια. Συμμετέχουν οι "X Darawish", Lydia Filipovic, "Πρώτες Γιορτές",Jazza SLam, indie. inky. pixel & Δημήτρης Τσαλαρούγκας (videoart, stopmotion, animation). Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με “Σύγχρονη γαλλική τζαζ μουσική με τους "Paris Combo" & την Belle du Berry”.

Άλλη μια συναυλία με ήχους Ισπανίας έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 30 Οκτωβρίου, στις 21.00, στο Φουαγιέ του ΜΜΘ. (Συμπαραγωγή του ΜΜΘ / "45αΔημήτρια" - Αντιδημαρχία Πολιτισμού και σε συνεργασία με το Ελληνοϊσπανικό Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης "Φ. Γκ. Λόρκα").

Η βραδιά θα ξεκινήσει με το μουσικό σύνολο "Racalmuto" Sextet -που ίδρυσε ο Miguel Malla με σκοπό να αναδημιουργήσει τη μουσική των Raymond Scott και John Kirby. Το σχήμα αποτελούν οι Miguel Malla (τενόρο σαξόφωνο), Marco Cresci (κλαρινέτο), David Herrington (τρομπέτα), Pascual Piqueras (πιάνο), Pablo Navarro(κοντραμπάσο), Santiago Rapallo (κρουστά). Θα ακολουθήσει συναυλία σύγχρονης κουβανέζικης μουσικής με τη Marietta Veulens. Η Κουβανή πιανίστρια και συνθέτρια εξερευνά την παραδοσιακή και τη σύγχρονη κουβανέζικη μουσική. Οι συνθέσεις της, συνδυάζουν στοιχεία ευρωπαϊκής κλασικής μουσικής, αφροκουβανέζικων παραδοσιακών ρυθμών, τζαζ και σύγχρονης μουσικής, μινιμαλισμού και κουβανέζικης μουσικής.

Η "Balkan Baroque Band" (BBB) σε μουσική διεύθυνση Jean-Christophe Frisch θα εμφανιστεί την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, στις 21.00, στο ΜΜΘ. (Συμπαραγωγή ΜΜΘ / "45α Δημήτρια" - Αντιδημαρχία Πολιτισμού και σε συνεργασία με τo Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης). Πρόκειται για μια πολυεθνική Ορχήστρα (εμφανίζεται για πρώτη φορά από την ίδρυση της) που συγκεντρώνει σημαντικούς μουσικούς των Βαλκανίων (Ρουμάνους, Κροάτες, Έλληνες, Σέρβους, Βούλγαρους). Ένα σύνολο που βρήκε έναν αυθεντικό ήχο και μια ιδιαίτερη ερμηνεία βασισμένη στην προφορική μεταβίβαση και όχι στη γραπτή θεωρία. Η BBB, με την υποστήριξη και την πρωτοβουλία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, κατάφερε να συγκεντρώσει αυτούς τους μουσικούς και παράλληλα με το βασικό τους ρεπερτόριο σε κάθε συναυλία τους στόχους τους είναι να παρουσιάζουν ένα ή δύο ανέκδοτα έργα των βιβλιοθηκών της Ανατολικής Ευρώπης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα έργα Ένας Σάξονας στην Αγγλία (G. F. Händel Κοντσέρτο Γκρόσο Έργο 3, Αρ. 1), Ένας Ιταλός στη Γαλλία (J. B. Lully Σουίτα από την Όπερα Armide), Ένας Γερμανός συνθέτει Κοντσέρτα (J. S. Bach 5ο Βραδεμβούργιο Κοντσέρτο), Ένας Αυστριακός στη Γερμανία (J. M. Haydn - Συμφωνία τηςOradea), Κροατική Μουσική στην Αυστρία (A. Ivanschitz - Συμφωνία σε σολ), Γαλλικοί χοροί στην Ιταλία (A. Corelli Ciaccona Έργο 2, Αρ. 12). 

Συντροφιά με τις αξέχαστες μουσικές του Μάνου Χατζιδάκι θα κρατήσει στο κοινό η Νένα Βενετσάνου το Σάββατο 27 Νοεμβρίου, στις 21.00. Στο πλαίσιο της ενότητας “Ελληνική Μουσική” στη συναυλία με τίτλο “Η Νένα Βενετσάνου και οι Plaza Ensemble ερμηνεύουν Μάνο Χατζιδάκι” συμμετέχουν ακόμα οι Ανδρέας Καρακότας(τραγούδι), Μανώλης Χατζημανώλης (τραγούδι) και οι "Plaza Ensemble" [ Άκης Αρχοντής (βιολί), Θανάσης Μπιλιλής (πιάνο), Γιάννης Πολυμενέρης(κοντραμπάσο), Κώστας Τσούγκρας(ακορντεόν), Δημήτρης Ατζέμης (μαντολίνο). Στη συναυλία πρόκειται να ερμηνευθούν τραγούδια από τους κύκλους: Ο Μεγάλος Ερωτικός, Καπετάν Μιχάλης, Ματωμένος Γάμος, Τα Τραγούδια της Αμαρτίας κ.α., μέσα από το ενορχηστρωτικό πρίσμα του "Plaza Ensemble".

Με το Μπαλέτο του P. I. Tchaikovsky “Ο Καρυοθραύστης” από την Ακαδημία Μπαλέτων Μπολσόι και Σολίστ των Μπαλέτων Μπολσόι που θα παρουσιαστεί στις8,9,10,11 και 12 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει ο φετινός και δημοφιλής κύκλος “Χριστούγεννα στο Μέγαρο ” (οι παραστάσεις θα δοθούν στις 21.00, ενώ στις 11/12 και στις 17.00 και στις 12/12 στις 11.30). Για το δίπρακτο μπαλέτο σε μουσική του P. I. Tchaikovsky και σε λιμπρέτο του Marius Petipa παρουσιάζεται σε χορογραφία του Vasiliy Vainonen και σκηνικά και κοστούμια των Anna & Anatoliy Nezhnye.

Ο Καρυοθραύστης αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες συνθέσεις του P. I. Tchaikovsky. Η υπόθεση του έργου βασίζεται σε μια από τις πολυπλοκότερες ιστορίες του Γερμανού ρομαντικού συγγραφέα E. T. A. Hoffmann. Στο παραμύθι αυτό, που δημοσιεύθηκε το 1814, τα Χριστούγεννα προσφέρουν το κατάλληλο, πραγματικό και επίκαιρο σκηνικό. Η φαντασία και η πραγματικότητα, συνυφασμένες μέσα από παράξενα και θαυμαστά περιστατικά, δημιουργούν έναν συναρπαστικό και γοητευτικό λαβύρινθο που μαγεύει τους θεατές, μικρούς και μεγάλους.

Στον ίδιο κύκλο, αλλά στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων μια “Μελωδένια Πολιτεία” θα “χτιστεί” στις 15, 16, 17, Δεκεμβρίου (σχολικές παραστάσεις στις 10:00 & 12:00) και 18 Δεκεμβρίου στις 18.30 και 19 Δεκεμβρίου στις 11.30, στο ΜΜΘ. (Χορηγός: Εθνική Τράπεζα). Η σκηνοθεσία είναι του Michael Seibel, τα σκηνικά και κοστούμια της Λαμπρινή Καρδαρά, ενώ στο ρόλος της “Μελωδένια” εμφανίζεται η Ειρήνη Κυριακίδου και της “Φαλτσαδούρας” η Ελένη Λιώνα.Συμπράττει η Παιδική Χορωδία του "Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης" σε διδασκαλία Κωστή Παπάζογλου.

Η “Μελωδένια Πολιτεία” είναι μια μουσική παράσταση για τους μικρούς φίλους με πρωταγωνίστριες την καλή Νεράιδα Μελωδένια που αγαπά τη μουσική και την κακιά Μάγισσα Φαλτσαδούρα που τη μισεί. Η κλασική πάλη του καλού και του κακού με... μουσική υπόκρουση και μια ανατροπή στο τέλος, καθώς τα μάγια θα εξουδετερωθούν από τη μαγεία της μουσικής. Τα κείμενα είναι των Νανά Κριεκούκη- Έλσα Νάκου, η μουσική του Κώστα Χριστοδούλου.

Το Ορατόριο των Χριστουγέννων (Weihnachtsoratorium, BWV 248) του J. S. Bach θα παρουσιάσει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε μουσική διεύθυνσηAndrea Pestalozza την Τρίτη 21 και την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, στις 21.00, στο ΜΜΘ. (Συμπαραγωγή ΜΜΘ / ΚΟΘ). Γραμμένο για τον εορτασμό των Χριστουγέννων του 1734-1735 στη Λειψία, το ιδιότυπο αυτό Ορατόριο συντίθεται από έξι αυτοτελείς Καντάτες, οι οποίες αφηγούνται επεισόδια από την ιστορία της Γέννησης του Χριστού. Στη σημερινή πρακτική το έργο συνηθίζεται να παρουσιάζεται ως ενιαίο, ωστόσο στην αυθεντική του μορφή κάθε μία από τις Καντάτες παρουσιάστηκε ανεξάρτητα, σε μία εκτενή μουσική αφήγηση που κάλυψε, με έξι συναυλίες, όλο το διάστημα του λουθηρανικού εορτασμού της Γέννησης, από την πρώτη ημέρα των Χριστουγέννων μέχρι τα Επιφάνια.

Η τρίτη εκδήλωση του κύκλου Χριστούγεννα στο Μέγαρο είναι η εορταστική συναυλία της Παιδικής Χορωδίας του "Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης", στην τέταρτη εμφάνισή της στο ΜΜΘ την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου. Συμπράττει η Ορχήστρα Παλαιάς Μουσικής "Concerto Ellenico", (σε μουσική διεύθυνση του Κωστή Παπάζογλου) και θα παρουσιάσουν το έργο του H. Schütz “Historia der Geburt Jesu Christi, SWV 435“. (Χορηγός της Παιδικής Χορωδίας "Σ.Φ.Μ.Θ.": Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ).

Η Ιστορία της Γέννησης του Ιησού Χριστού γράφτηκε από το Heinrich Schütz το 1664 για τις ανάγκες της εκκλησίας της Δρέσδης και αποτελεί σπουδαίο υπόδειγμα γραφής ολοκληρωμένου έργου που αργότερα εξελίχθηκε σε Ορατόριο. Ένας αφηγητής και τα πρόσωπα της ιστορίας (βοσκοί, μάγοι, άγγελος, ο Ιωσήφ και η Μαρία αλλά και ο Ηρώδης με τους αρχιερείς) εναλλάσσονται στους ρόλους μαζί με τη χορωδία των αγγέλων και το πλήθος του κόσμου, υμνώντας το γεγονός της Γέννησης του Χριστού.

Χριστούγεννα με Μάνο Χατζιδάκι και Μάριο Φραγκούλη προτείνει το ΜΜΘ αφού θα δοθεί συναυλία με τίτλο “Μάνος Χατζιδάκις: Στην εποχή της αγάπης με το Μάριο Φραγκούλη” την Κυριακή 26 και τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, τις 21.00. (Χορηγός: Εθνική Τράπεζα, Συμπαραγωγή: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης / Show What). Συμπράττει το Μουσικό Σύνολο "Μάνος Χατζιδάκις". Ασυμβίβαστος και πρωτοπόρος, εχθρός της σοβαροφάνειας ο Μάνος Χατζιδάκις συνέδεσε τη λόγια με τη λαϊκή μουσική, δημιουργώντας ένα "νέο" τραγούδι, που έχει τις ρίζες του τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση. Ο Μάριος Φραγκούλης, παρουσιάζει γνωστά και άγνωστα τραγούδια του Έλληνα συνθέτη με τη συνοδεία του Μουσικού Σύνολου "Μάνος Χατζιδάκις". Μουσικό σχήμα που έχει σαν κύριο στόχο του τη διάδοση του έργου του Έλληνα συνθέτη σ΄ ολόκληρο τον κόσμο.



Δημοσίευση σχολίου

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΚΕΙΜΗ ΚΡΥΩΝΑ

Welcome to Kimis Krionas Blog

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP